Loader

Цветовете, които ни помагат за добра почивка

Цветовете, които ни помагат за добра почивка

cvetove koito ni poagat da spim

Всички сме имали нощи, през които не сме спирали да се въртим и не сме могли да затворим очи.  Обикновено, когато това се случва с нас, ние мислим, че може да се дължи на стрес от работа, притеснения от нашето ежедневие или сме изпили едно кафе по-късно след обяд отколкото е трябвало, но ¿замисляли   ли сте се някой път че ако не спите добре цвета във вашата стая може да бъде причината?

Изглежда, че цветовете, които украсяват нашата спалня могат да повлияят както на количеството така и на качеството на нашата почивка. Някои изследвания твърдят, че тези които спят в спални в  син цвят спят по-добре. Причината изглежда е наличието на специализирани рецептори, наречени  ганглийни клетки в ретината на очите, които са по-чувствителни към синьо. Тези рецептори контролират ритъма на нашия мозък 24 часа в денонощието и се отразява върху начина, по който се чувстваме през целия ден.

Синьото е свързано с по-добър сън, и по-позитивно и енергично събуждане. Според някои проучвания, този цвят ни дава усещане за спокойствие, релаксация и уелнес.Също намалява сърдечната честота и кръвното налягане, така че  помага за намаляване на стреса.

Всичко показва, че тези, които спят в стаи, украсени с цветове като жълто, синьо или зелено получават по-добра почивка. Затова е важно цветове които избираме за нашите спални да ни дават усещане за спокойствие.

Изглежда, че точно както има цветове, които да ни помогнат да се отпуснем, така  има и определени цветове, които могат да ни направят сънят труден. Цветът лилаво има стимулиращ ефект, така че не се препоръчва да го използваме в нашата спалня, защото това би могло да намали нашите часове сън. Този цвят активно възпрепятства нашия мозък, което може да  предизвика чувство на уморена сутрин. Също така не е препоръчително цвят сиво и кафяво.

В крайна сметка? Декорирайте стаята си със сини тонове и почивайте повече и по-добре. Но ако този цвят не е вашият стил, топли или неутрални цветове като светло жълто може да са подходящи за спалня, защото те ни предоставят уютно усещане.

Разбира се, имайте предвид, че ако имате проблеми със съня, промяна на цвета на стените на стаята си няма да бъде достатъчно. Не забравяйте, че едни добри навици на сън са от съществено значение. И най-важното, да спим върху матрак, който отговаря на нашите нужди, за да получим по-спокоен сън.