Loader

Изчисляването на юношеския сън

Изчисляването на юношеския сън

adolescente

Технологиите, други отвличания на вниманието и престоя до късно са трудни, но изследователите казват,

 

че тийнейджърите трябва да спят между 8 и 10 часа на нощ, за да оптимизират работата си и да поддържат добро здраве и благополучие.

Веднага след като юношите спят по-малко от девет часа, разстройства на вниманието се натрупват и поведение от тип смяна на часовите пояси започва да работи, поставяйки ги в риск от слаби резултати в училище и дори телесни повреди чрез инциденти, включително автомобилни катастрофи, ако шофират.

Младите хора, които не получават достатъчно сън, също могат да влошат модела на съня си.

“Кой го интересува?” Ами, повечето тийнейджъри в света не спят в препоръчителния интервал от 8 до 10 часа на вечер “, казва д-р Мишел Корт, който провел деветдневно проучване на съня с 34 юноши на възраст 15-17 години в Flinders Clinic – клиника на детския и юношески сън.

“Юношите се нуждаят от повече часове на сън за оптимално функциониране, отколкото обикновено е нужно.

“Нашето проучване на липсата на сън в контролирани условия показва, че това очевидно засяга способността да функционира добре, както и тяхното психично здраве и чувство за благополучие.

“Чувството за сънливост, лошото когнитивно представяне и лошите съновидения могат да доведат до повишен риск от нараняване или дори смърт, особено при младите шофьори”, казва д-р Корт.

След училищните ваканции, д-р Корт казва, че може да отнеме време, докато се възстанови добра рутина за биологичния часовник, за да се достигне диапазон от здравословен сън, да се става рано за училище, колеж или работа.

“Нашето тяло и мозък се нуждаят от правилното количество сън, така че трябва да върнем часовника на тялото в часовата зона на Аделаида”, казва той.

Признаци, че вашият тийнейджър може да има проблем със съня си:

Те са сънливи или уморени през деня,

нуждаят се от аларма (или родител), за да се събудят в учебни дни,

заспиване прекалено бързо (<5 минути) или твърде бавно (> 30 метра), или

много е трудно да се събудите сутрин.

Документът, “Изчисляването на юношеския сън трябва да използва модела на реакция на дозата”, е публикуван в списание Sleep (Oxford University Press).