Loader

Как можем да спрем хъркането?

Как можем да спрем хъркането?

roncar

Всеки човек, в някоя ситуация от живота си, може да е хъркал през нощта, или заради проста настинка или лоша поза по време на сън. Проблемът идва, когато хъркането се превръща в обичайното поведение в живота, то може да наруши съня на хората около вас и дори вашия собствен.

Хъркането може да бъде свързано с възрастта, мускулния тонус на гърлото, формата на носоглътката, цепнато небце, носни проблеми, наднормено тегло, алкохол или цигари, и дори някои лекарства, които влияят върху позициите на сън. Ако хъркате със затворена уста, може да се отнася за  проблем с езика; ако хъркате с отворена  уста, проблема може да бъде в гърлото; Ако когато хъркате сте с уста  нагоре, може би решението е  просто в промяната  на навиците  за сън и начин на живот; но ако хъркате през цялата нощ във всяко положение, тогава може да отнася до нещо по-сериозно, така че трябва да отидете при лекаря си.

Ако проблемът е в начина на живот, има някои промени, които можете да направите, за да го разрешите . Ако страдате от наднормено тегло, трябва да се опитате да отслабнете с всички възможни средства, да правите упражнения за тонус на корема, ръцете и шията. Ако сте пушач, трябва да се опитате да откажете цигарите, защото пушенето дразни лигавиците и  блокира въздушния поток. Избягвайте да пиете алкохол, както хапчета за сън или всякакъв вид успокоителни. В допълнение опитайте се да подобрите позата си на сън, спете на една страна и се опитайте да сложите нещо на гърба си, за да се избегнете промяната на позицията по време на сън.

За да спрете хъркането е важно да се вземат под внимание някои съвети за това как да поддържате почистени вашите носни проходи и по този начин да можете да дишате без затруднения през цялата нощ. Можете също така да предотвратите много сухия въздух в стаята. Също изпълнявайте някои упражнения за подобряване на мускулния тонус в гърлото, повтаряйте гласните в продължение на три минути на ден, поставяйки  езика си на предните зъби и го плъзнете обратно в продължение на три минути. Друго добро упражнение е да си затворите устата и да  нагъвате  устните  си на вътре в продължение на тридесет секунди, а след това да си отваряте устата за да се раздвижат мускулите на задната част на гърлото в продължение на тридесет секунди. Можете да увеличите тези упражнения бавно и да ги повтаряте по няколко пъти на ден за да постигнете най-добри резултати.