Loader

Как ни се отразява лошия сън?

Как ни се отразява лошия сън?

efectos dormir mal

Като цяло си лягаме много късно, защото не можем да пропуснем новата серия на любимия ни филм или защото с таблета изглежда, че сънят никога не идва.

На следващата сутрин трябва да сме на 100% и да станем рано сутринта. И така ден след ден … чакайки уикенда да “възстанови” изгубения сън.

Световната Здравна Организация препоръчва да спим между 7-8 часа, за да се насладим на добро физическо и психическо състояние. Затова хората, които спят по-малко от 5-6 часа не само че не се представят добре през деня, че са с намаляла концентрация и повишен риск от инциденти … но се натрупват точки за тяхното здраве, които стават по-зле с години. Тъй като нещата, които са свързани с “възстановяването” на повече сън в неделя, са напълно неверни: часовете, които не са спани, никога не се възстановяват. И един организъм, който почива малко и лошо, страда от промени, които дори и да останат незабелязани, с времето те стават очевидни. Освен това те могат да причинят заболявания. Най-често срещаните са:

-Диабет. При лош сън тялото не може да преработва глюкозата правилно, така че нивото на кръвната захар се покачва.

-Прекалена пълнота. Тези, които спят по-малко от 6 часа, произвеждат повече грелин (гладния хормон), което увеличава апетита и са по-податливи на ядене на храни с по-висок калориен прием.

– Остеопороза. Някои изследвания потвърждават, че малко сън може да причини недостиг на костна минерална плътност, което увеличава възможността за фрактури.

В обобщение, добрият сън ни позволява да се радваме на добро здравословно състояние като цяло. Добрата почивка ни позволява да живеем по-дълго и по-добре.