Loader

Какво е пролетната астения

Какво е пролетната астения

primavera

Астения означава умора, не става въпрос за болест  а за симптом, който може да се дължи на различни причини като стрес.

Според някои експерти е възможно  2% от населението  да  страда от умора или слабост по това време на годината, в което минаваме от зима към пролет, чувство което се нарича пролетна астения.

Освен умората, могат да се появят други усещания като липса на енергия за извършване на дейности, загуба на апетит, намалена концентрация или главоболие. Въпреки това, този вид симптоми обикновено са леки и кратки.

Смята се, че се дължи на комбинацията от два различни фактора, часове  слънчева светлина и хормонални цикли. Произходът на пролетната астения се намира в хипоталамуса, това е жлеза, която се намира в мозъка и е отговорна за регулиране на температурата, жаждата, нарушения сън или апетит. Наред с другите неща, тя е отговорна за отделянето на  серотонини или хормони на щастието.

С промяна на сезонна се получава  повишаване на температурата, както и часовете на слънчева светлина, променя се графика и тези промени могат да повлияят на някои хора, а на други не. Това се случва, защото има хора, които са по-склонни да бъдат засегнати от климатичните изменения.

За да се предотвратят подобни симптоми, водене на  здравословен начин на живот и балансирано хранене, което ни осигурява всички необходими минерали,  ще ни помогне да се укрепи нашето тяло. Също така е важно да се поддържа тялото ни хидратирано, препоръчително е да се пият 2 литра вода на ден. Сънят  също има много общо с това, ние трябва да спим между 6 и 9 часа на ден, в зависимост от часовете, които се нуждае всеки човек. Не е препоръчително да се пуши или пие  алкохол и кафе или енергийни напитки. Ежедневните движения и упражнения  също ще ни помогнат  да се чувстваме  добре.