Loader

Какво означава прозявката

Какво означава прозявката

proziavka

Прозявате ли се често? Някога някой заразявал ли ви е с прозявака?

Вярвате или не, прозявките могат да кажат много за нашето здраве и настроение. Много често идват в неудобни ситуации: по време на събрание, първа среща, докато ви разказват нещо важно…идва прозявката и не можем да я контролираме, ¿какво причинява тази прозявка? ¿Защо се прозяваме?

Основните причини за прозявката е глад, сън и скука. Но това не е всичко, изглежда че зад прозявката има много повече.

Когато говорим за заразно прозяване, някои проучвания показват, че прозявките са заразни, заради нашата способност да усещаме съпричастност с другите. Това може да се обясни с по-честата поява в семейни ситуации, с приятели и познати. Изглежда, че колкото повече съпричастност, толкова повече прозявки. Сигурно ви се е случвало, да сте на вечеря с приятели, един се прозява и се генерира една верига.

Съществуват различни теории за това какво причинява прозяването, днес ние ще ви кажем някои от тях:

Сред последните хипотези прозяването се разглежда като необходимост от “проветряване на нашите идеи” проветрявайки нашият мозък, за да се постигне по-голямо умствено стимулиране. Също така се надблюдава една връзка с температурата, тъй като, според едно проучване, някои хора, на които им се слага студена кръпка се прозяват по-малко, отколкото на тези с топла кърпа.

От друга страна, най-разпространената от всички теории за  прозяването е тази поради умора или скука. Ние сме склонни да мислим, че  се прозяваме  защото не сме спали добре  предната нощ  и или сме уморени. Въпреки, че още не е обяснено, прозяването увеличава нашата бдителност. Така че, когато сме уморени и ни се спи, се прозяваме за да се борбим с тази сънливост, която преживяваме.

Прозяването също може да бъде реакция на някои химични сустанции в мозъка, които засягат емоции, настроения и апетит.

С една дума, това е ежедневен акт (можем да се прозяваме  до 8 пъти на ден), но все още не знаем точната причина защо се прозяваме.