Loader

Първият матрак

Първият матрак

В днешно време матрака е ключов елемент за нашето благосъстояние и почивка, но това не винаги е било така. Искате ли да знаете историята за едно от най-добрите изобретения на човечеството и най-добрия ни съюзник за почивка, матрака? Тогава продължете с нас!
primer colchon
Името му произлиза от латинското “Culcita” което означава, одеало или покривка за легло. Неговата дефиниция, според Кралската академия на испанския език е продълговато парче, изпълнено с вълна или друг мек или еластичен материал, който се поставя на леглото да спи върху него.

 

Но мисля, че всички ние сме наясно, че в рамките на това описание, се поберат много повече елементи и детайли, които през вековете са били подобрявани, за да станат това, което са днес. Задавали ли сте си въпроса върху какъв вид матрак са спали нашите предци? Как се е развила неговата употреба и композиция с течение на времето? Що се отнася до по-любопитните като нас, от Матраци Дескансо искаме да ви предадем историята на един продукт, който просперира еднакво както човечеството и винаги постоянно ще се променя, за да се подобрява. Но за да стигнем до удобния матрак, на който си лягаме днес, е необходимо да погледнем назад и да се върнем към първите му стъпки, ние знаем, че първите матраци датират от преди 77 000 години.
Още преди Хомо сапиенс, нашите предшественици от праисторическата ера са поддържали модел нa почивка, тъй като са спали на пода и в групи, за да се поддържа приемливо телесната температура през нощта и да се защитат от хищници. Стаята им е била най-близката пещера или заслон по пътя си. Що се отнася до вашия матрак, се появява в периода на неолита (от 6000 до 3000 г. пр.н.е. ), когато са преминавали от пода към легло. Това е било матрак, направен от всякакъв материал, който може да се намери на техния обхват, като билки, тръстика и листа, които са служели за изолация и са предоставяли известен комфорт за телата. Този зелен материал са пълнили в чували, направени от животински кожи. Малко по-късно започнали да използват слама да спят върху нея, скоро след това са започнали да правят матраци, които ще се нуждаят от много проветряване, за да се предотврати влага, насекоми и паразити, с помощта на билки, листа, слама, черупки, семена и т.н. Проветрявали матраците с удари след всяка нощ.

Великите древни цивилизации.
Според всяка култура, матрака също се е преустройвал. Преминаването му от различните области и времена е много разнообразна:
В Персия, около година 3600 Преди Христа, са направили първия воден матрак, като са пълнили кожи от кози с течност.
Египтяните спели на прости матраци с палмови листа или плетени тръстики. Тези, които са били с по-висок социален статус са спели върху дървена конструкция с четири крака.
Благородниците на Вавилон са спели на легла украсени с метални бижута, смятало се е, че те са имали магическа сила над тези, които са ги използвали.
Финикийците, използвали тръстика и дървета за изграждане на техните места за почивка.
Гърците наблягали върху дизайна като пренебрегвали комфорта.
В Римската империя, матрака е бил от значение, те са се използвали вълна, тръстики, пера или сено, въведени в платнени торбички. Въпреки, че първо са използвали нещо подобно на вана с топла вода и след това се премествали на матрака. Използвали са матрака за място, на което да общуват с посетителите и дори за ядене.
primer colchon1
С падането на Римската империя и появата в Европа на матраци, внесени с кръстоносните походи, се придобива и арабския навик да се спи върху възглавници, и се започва да се използват структури, които служат за защита на спящия от крадци и убийци. Благородниците на времето започват да използват това, което знаем днес като “Палатка”, като добавяли структури от стълбове и завеси за по-голяма самостоятелност по време на почивка. По това време синоним на благосъстояние и социално положение се е определял от това, колко е пухкаво леглото, поради което са били използвани матраци от пера или животински косми, покрити с кадифе или коприна. Нивото на разкоша на ерата не свършва дотук, защото техните размери са наистина огромни. Средната или ниска класа са пълнили матраците със слама или пера.

Модерната епоха.
Започнало е използването на мрежи от въжета с дървени конструкции. Това са били предшествениците на рамките от стоманени мрежи.
През шестнадесети век първият въздушен матрак е произведен във Франция, като е представлявал едно платно подготвено да се надува.
Англия го въвежда по-късно през седемнадесети век. По-късно в края на седемнадесети век започва да се използва памук или вълна за пълнеж, за по-удобно и безопасно.
А в средата на осемнадесети век започват да се използват топери от лен и памук и се влагат кокосови влакна и конски косми като пълнеж.
В деветнадесети век започва серийното производство и появата на нови материали използвани в този сектор.
По това време се ражда цилиндричната пружина и по-късно, в средата на века, стоманената пружина.
В началото на ХХ век матраците с пружини били важни. Латексът като първата пяна, а впоследствие и мемори пяната разработена от НАСА са елементи, които се появяват постепенно, до нашето време, в двадесет и първи век, когато пружината и пяната са най-често срещаните материали.
Как ще продължи да се развива матрака в бъдеще?
Ще спим във въздушнопреносими легла, матраци, които се разширяват и свиват за по-добро съхранение, или нещо друго, можете ли да си представите? Защото се боя, че за сега, трябва да изчакаме и да се насладим на постиженията в технологиите, които с всеки ден ни осигуряват по-приятен и полезнен сън.