Loader

Подмяна на матрак

Подмяна на матрак

cambiar colchon

Ние знаем, че един матрак не е за цял живот. Също така знаем, че износения матрак  предотвратява правилната почивка  и дори може да предизвика болки в гърба.

Но знаем ли кога да подменим матрака?

Всички експерти препоръчват подмяна на матрака в максимален срок от 10 години.

Съществуват четири фундаментални причини за подмяна на матрака освен дълголетието.

– Хигиенични причини: Наличието на петна, които не се премахват или миризми.

Има различни техники, за да се преодолеят тези проблеми, но това не винаги е възможно и  довежда до неудобно спане върху този матрак.

– Разпространението на акари: Въпреки, че не ги виждаме и включително въпреки че  матрака е третиран против акари те се размножават в нашия матрак. Техните колонии  растат с течение на времето. Колкото по-висока е концентрацията на акари в нашия матрак, толкова по-голяма е вероятността от респираторни оплаквания в зависимост от нашата чувствителност. С десет години матрака, за съжаление е едно гнездо на акари.

– Промени в тялото: Когато по-младите растат, техните детски матраци вече не са подходящи за тяхното тегло и височина. Не забравяйте, че идеалът е матрака да има 10 см повече дължина от от нашата височина.По същия начин, когато има явна промяна на теглото на възрастен е вероятно матрака, който преди е бил удобен вече да не е и това се появява с лоша почивка.

– Потъването на матрака. Това обикновено е най-забележителната и най-важната причина за подмяна на матрака. С използването, различните материали от които е изработен матрака се поддават на натиска на тялото ни. Ако влошаването е значително се получава отпечатък върху матрака. Отпечатъкът е потъване, което приема повече или по-малко  формата на тялото ни, осезаем в областите с по-голяма тежест.

Един матрак не трябва  да представя никаква следа в период на по-малък от десет години, но не всички матраци са еднакви и не използват еднакво качествени материали.

Поради това е възможно, да се появи инцидент от този тип дори и в по-малък период от пет години.

Матрак с вдлъбнатина  не е подходящ за почивка. Когато лягаме  в различни позиции тялото, вместо да приема адаптацията на матрака, то приема профили, които в повечето случаи, произвеждат дискомфорт към нашето тяло. Най-ясният симптом да открием дали нашият матрак уврежда нашата  почивка е ставането с болки в гърба, обикновено лумбалени и постепенно да забелязваме че болката изчезва. Не е задължително матрака да е отговорен за тези симптоми но в много случаи е така.

Един сериозен проблем при покупката на матрак е, че с просто око не можем да знаем тяхната трайност. Два матрака могат да предлагат еднакво усещане (изглеждат еднакви) но единия да поддържа тези характеристики в продължение на 10 години, а другият да ги загуби след две или три години. Ето защо е много важно да се знаят техническите характеристики на матрака и пълното доверие на човека, когото ни съветва.