Loader

Предимствата от един час повече сън на ден

Предимствата от един час повече сън на ден

dormir una hora mas

Проблемите със съня са една от световните здравни тревоги тъй като липсата на време за почивка е свързана с увреждания в когнитивната система.

Въз основа на различни проучвания е от съществено значение да се установят здрави навици и стандарти за сън, за да се подобри здравето на хората.

Всеки ден биологичният часовник ни казва, че времето за лягане е дошло. Експертите показват, че качествения сън започва приблизително два часа след началото на производството на мелатонин, което се случва, когато започва понижаване на телесната температура и нарастващата фаза на температурата на дисталната кожа.

От друга страна, краят на съня възниква около два часа след началото на възходящата фаза на централната температура и се свързва с намаляването на температурата на дисталната кожа и спирането на секрецията на мелатонин.

Важно е да установите графика на съня, да лягате и ставате винаги по едно и също време, защото помага да спите по-добре. Това трябва да се спазва дори и по време на празниците, за да се предотврати разликата с ежедневната почивка.

Експертите посочват, че е открита връзката между краткотрайния сън и наличието на дневна умора, психомоторно увреждане, злополуки, влошаване на физическото и психическото здраве и лошо академично или професионално представяне. Поради тази причина, спане с един час повече на ден ще подобри значително здравето на населението.

Всъщност е доказано, че лишаването от сън е рисков фактор за сериозни заболявания като диабет, рак и сърдечно-съдови заболявания. Доказано е че има връзка между нарушенията на съня и риска от сърдечен удар или удар в дългосрочен план.