Loader

Съвети за по-добра почивка всяка нощ

Съвети за по-добра почивка всяка нощ

Добрият сън е много важен за поддържането на добро здраве. Повече от седемстотин хиляди българи се затрудняват да спят през нощта.

За да разрешите този проблем, можете да проследите серия от съвети, които ще ви накарат да паднете напълно изтощени в ръцете на Morfeo.

Най-доброто нещо, за да се избегне тежкото бреме на съня, е най-простото нещо: да си лягате и да се събуждате по едно и също време всеки ден. Вместо да настроите алармата на будилника за събуждане, направете го и за лягане. Развитието на добра рутина, преди да заспите, както и ефективното четене на книга, ще ви накара да се отпуснете.

Това, което трябва да избегнете на всяка цена, е известната “синя светлина” на електронните устройства. Не проверявайте мобилните телефони, минути преди да изключите лампите, тъй като е доказано, че дори една малка приглушена светлина забавя освобождаването на нощния мелатонин при хората. Хормонът не ви кара да заспите веднага, така че трябва да чакате и да бъдете търпеливи.

Както сигурно ви се е случило, не е възможно да спите, когато извън леглото е много топло. Не само, че е неудобно, но несъзнателно топлината казва на мозъка ви, че все още не е време за сън. Затова трябва да почувствате малко студено. Опитайте се да спите в светли пижами, които дишат.

Ако искате да увеличите качеството на съня си, най-доброто, което можете да направите, е да пиете кафе само сутрин или най-много в средата на следобеда.

Избягвайте алкохола, тъй като той не ви помага да спите. Това, което прави е по-скоро като ефект на упойка, тъй като сънят който причинява не е “истински”, това е един вид сън, в който тялото ви не почива.