Loader

Тъмнината е от полза за вашата почивка

Тъмнината е от полза за вашата почивка

oscuridad

Въпреки че не забелязваме, зависимостта, която имаме в телевизията, компютрите и смартфоните в края на деня, оказва влияние върху качеството на съня ни.

Вие сте един от тези, които не изключват електронните устройства през нощта? Дали консултациите за социални мрежи са последното нещо, което правите всеки ден? Възможно е това да повлияе на способността ви да почивате правилно и от своя страна да влияе пряко върху вашето здраве.

Това е така, защото е абсолютно необходимо тялото ни да спи на тъмно, защото спането със синя светлина, излъчвана от телевизори, компютри и смартфони, намалява производството на мелатонин, хормон, който регулира биологичния часовник, освен това укрепва имунната и сърдечно-съдови системи.

Сънят на тъмно позволява на лептина, хормона, който контролира глада, да бъде на достатъчно ниво, за да не се изпитва гладен през нощта и по този начин да не се яде. Той също така контролира ендогенен циркадианния ритъм, който на свой ред е отговорен за метаболизма гени, които могат да причинят или предотвратят затлъстяване, диабет включително и депресия.