Loader

Технологиите пречат на съня

Технологиите пречат на съня

svetlina

Мобилния телефон, таблетът, лаптопа… Нашите нощни шкафчета са претъпкани с цифрови устройства.

Спи ти се, лягаш си. Виждаш мобилния телефон и не можеш да заспиш.  Със сигурност тази ситуация е позната на много от вас.

Защо се случи това? Това се дължи на негативното въздействие на синя светлина, нарушавайки секрецията на мелатонин, хормон, отговорен за предизвикването на сън. Колкото повече светлина, толкова по-малко мелатонин. Колкото по-малко мелатонин, по- малко почивка. И при по-малко почивка сме по-раздразнителни, по-малко чувствителни, с повишен риск от затлъстяване…

Нарича се “технологично безсъние,” едно от най-често срещаните заболявания на XXI век. Най-натовареното време с мобилния телефон е преди лягане. Освен това, според някои проучвания, 47% от хората казват, че не могат да заспят без да си проверат телефона. За много хора,  мобилния телефон е първото нещо, което виждат при събуждане и последното нещо, преди заспиване. Това ни кара да мислим, че не осъзнаваме  времето, което отделяме за тези устройства и че технологиите могат да бъдат причина за нашето безсъние. Може да се каже, че живеем привързани към мобилните  устройства.

Проблемът се увеличава, когато става въпрос за тийнейджъри. 98% от тях използват мобилни устройства преди да заспят. Едно от последствията е лошо представяне в училище, защото  когато не са отпочинали губят способността да се концентрират. В допълнение, те също имат умора, раздразнителност или хиперактивност.

Експертите не препоръчват консултации с тези устройства два до три часа преди лягане, това прави по-трудно спане. Те също така съветват самите производители за “Режим на сън”, за да се замени тази синя светлина, която ни пречи да заспим с жълти или червени светлина.

До тогава, ние можем да използваме приложения като Twilight, които прилагат филтър на екрана на мобилния телефон премахвайки синята светлина. По този начин, това помага на потребителя да спи без проблеми.

С една дума, мобилния телефон, докато спим, по-далеч по-добре.