Loader
 

Температурата, определящ фактор за добър сън

Температурата, определящ фактор за добър сън

Да спим добре през лятото зависи от температурата. Покачващата температура може да доведе до събуждане вечер и прекъсване на естествения цикъл на сън, което прави нашата почивка неспокойна и на следващата сутрин сме без енергия.

Температурата е важен фактор, който определя нашия сън. Когато температурата е над 26º С нашето тяло активира охлаждащ механизъм, който пречи на съня ни и може да ни накара да се събудим.

Каква е идеалната температура за сън?

Препоръчително е, в стаята температурата да не превишава 22 ° С, ако термометърът е над тази мярка, температурата може да ни направи нощта тежка.

Какво можем да направим, за да запазим температурата, когато трябва да спим?

Поддържайте помещението възможно най-хладно, затваряйте прозорците и ги отваряйте, само ако външната температура охлажда. Не злоупотребявайте с климатик, тъй като не е много здравословно и не позволява температурата на тялото ни да се регулира по естествен път. По-препоръчителни са вентилаторите, стига да не са насочени директно към нас.

Вземете топъл душ преди заспиване, позволява да поддържате свежестта на тялото си за няколко часа.

Вечеряйте с леки храни като плодове, сокове, салати, и пийте много вода. Алкохолът и тежките храни само ще ви накарат да не се чувствате добре преди лягане и особено, когато нощите са горещи.

Избягвайте да разполагате с електронни устройства в стаята, защото освен да променят съня, те повишават температурата в стаята.

Не тренирайте поне четири часа преди лягане, тъй като температурата на тялото се увеличава.

Изберете матрак с охлаждащ ефект осигуряващ активен контрол на температурата и влажността, което помага за регулиране на усещането за топлина.