Loader

Твърде малко сън не е здравословно

Твърде малко сън не е здравословно

dormir poco

В много случаи са ни казвали, че да икономисваме от времето за сън не е от полза за здравето ни. Сега едно проучване от Университета на Чикаго показа, че липсата на сън е пряко свързано с наднорменото тегло.

Очевидно,  по-малко сън стимулира апетита, ядем повече без да си дадем сметка. Както е показано в изследването, липсата на сън се отразява пряко на нашите хормони променяйки метаболизма на здрави хора.

Ако лишим тялото ни от необходимата почивка се покачват химични сигнали, които излъчват усещане за удоволствие, което ни кара да ядем. Освен това този   химически сигнал увеличава нашия избор на нездравословни храни с високо съдържание на захар, мазнини или сол.

Според Световната здравна организация, затлъстяване е метаболитно заболяване, което засяга 25% от възрастното население. Това изследване показва, че липсата на сън може да бъде фактор на влияние. Стимулацията към апетита, който имаме когато спим малко  ни кара да ядем през час нездравословни храни и когато тази ситуация продължава с течение на времето може да добавим килограми за тялото ни, които след това трудно ще свалим.

В университета в Чикаго е проведено  изследване на група от 14 мъже и 34 жени. Общо 34 души над двадесетгодишна възраст, здрави и не страдащи от затлъстяване. Те са били наблюдавани в две ситуации, за да се оцени реакцията на тялото им. В продължение на 4 дни са спали по 7.30 часа, след което в продължение на още четири дни им позволили да спят само 4,2 часа на ден.

По време на изследването се е измервало нивото на грелин в кръвта, хормонът, който задейства апетит, и лептин, който е отговорен за предоставянето на чувството за ситост, когато сме се нахранили. Предишни изследвания са показали, че тези два хормона са били в повишени нива, когато тялото има повишен апетит и дефицит на съня.

Но първо, от изследванията на университета в Чикаго е измерено нивото на ендоканабиноидите, молекули, които мозъкът ни синтезира по естествен начин и, които са отговорни за активирането на системата за рекомпенсиране в мозъка ни.

По този начин, това проучване заключава, че липсата на сън стимулира удовлетворението, което получавате от яденето, което води до увеличаване на приемането на храна, свързано с търсенето на удоволствие, а не на необходимостта да поемаме хранителни вещества.

Проучването показа, че когато доброволците спят само четири часа значително се увеличава  нивото на тази молекула, и продължава да расте през целия ден. Въпреки това, когато съня на доброволците е бил достатъчен, нивото на ендоканабиноидите в тялото им след събуждане е било ниско, увеличавайки се през сутринта, след това обратно пада надолу след обяд.

Участниците в това проучване показват, че в дните, в които са спели малко са били по-гладни в последните часове на деня, дори са поемали два пъти повече калории, отколкото когато са спали осем часа.

Нашият мозък има механизъм полезна рекомпенсация за оцеляването на нашия организъм, Когато не спим, тялото ни активира тази система, защото харчим повече енергия и ни търси повече калории, обаче, количеството на храната, от което тялото ни се нуждае и реално количеството, което изразходваме докато сме будни е много неравномерно. Това, което прави, ако ситуацията на липса на сън се удължи във времето завършва със засягане на метаболизма ни и значително покачване на теглото.