Loader

Видове матраци

Видове матраци

Видове Матраци

Матраци от пяна, от мемори пяна, от пружини, латекс … Днес, разнообразието от матраци, налични на пазара е толкова голямо, че е трудно да се избере. Все пак, това е един много важен избор: като се има в предвид, че почти една трета от живота си прекарваме в леглото, и това  е от значение за качеството на почивка и здраве. Тук ще обобщим различните видове матраци, за да ви помогнем при избора.

 

Матраци от пружина

Тип Бонел – Ядрата на тези матраци са съставени от пружини с коносовидна форма, стеснени в средата и свързани помежду си с тел. Качеството на този вид матраци зависи от броя на пружините, дебелината  и  височината на всяка пружина и от това с каква тел е направена.

Пружинното ядро се обвива с различни материали като пяна, фибри,   латекс  с различни дебелини за постигане на различна твърдост и степен на комфорт.

ensacadoТип Покет – тази система означава пружини  с цилиндрична форма опаковани в текстилни джобове и  разделени една от друга за да се избегне триенето между тях и създаването на шум. Характерно за матраците Тип Покет е , че всяка пружина  индивидуално поема част от налягането на човешкото тяло. Този вид матраци са по-издържливи  и се деформират по-бавно. Матраците Покет Спринг могат да имат различни зони на комфорт, като пружините се произвеждат с различна твърдост.

 

Матраци от Пяна

poliuretanoПолиуретанова Пяна – характеризират се с  метода на производство състоящ се в ижектиране на сгъстен въздух в желатинов материал за да се образува пяна пълна с мехурчета и след това се третира с втвърдители и стабилизатори за да се образува хомогенен и в същото време порест блок който е с  подходяща повърхност за адекватна опора на тялото. В зависимост от размера и броя на мехурчетата, пяната може да бъде с различна плътност и твърдост.

ultima generacionПяна от последно поколение – това е пяна, която предлага най-добра устойчивост на потъване, издръжливост и стабилност във времето. Тази пяна няма определено име, всеки производител я предлага със собствено. Нейната основна характеристика е високата и устойчивост към деформиране. Също така ядрото е съставено с различни зони на твърдост и адаптивност за всяка област на тялото, множество канали за проветряване и дори всяка страна с различна твърдост.

 

Латекс

Латексът се произвежда от смулата на дърво наречено  Hevea Brasiliensis, което расте предимно в Азия. Количеството натурален латекс в един матрак може да бъде от 20% до 97% и останалото е синтетична латексова пяна. Матраците от 100% натурален латекс съдържат от 80% до 97% натурален латекс. Синтетичните латексови матраци съдържат 20% натурален латекс. Един добър латексов матрак трябва да има пет или повече зони на комфорт за да позволи правилно адаптиране към тялото, също трябва да са антибактериални и хипоалергични.

 

Мемори Пяна

viscoМатериалът Мемори Пяна се състои от отворени клетки и позволява добра циркулация на въздуха. Мемори пяната е термочувствителна и много адаптивна, реагира на топлината от тялото и когато е студено се втвърдява. Който и да е матрак може да се ползва и от двете страни , но на матрака от мемори пяна е препоръчително да се спи само от страната с мемори пяна, за да се възползвате от всички нейни възможности. Матраците от Мемори пяна предлагат висока степен на адаптивност (повече мемори пяна, повече адаптивност) и средна твърдост, но всеки модел има различни характеристики в зависимост от вида на материала, плътността и състава на матрака. С по-малко или с повече мемори пяна не означава че един матрак е по-добър от друг, но предлага различно усещане. Този тип матраци се предлагат с долен слой пяна с висока плътност, която служи като основа на ядрото  но също може да се комбинира и с пружини. Матраците от мемори пяна  силно се препоръчват  за хора с проблеми в гърба и мускулите. Това е материал, който се адаптира към тялото, намалявайки точките на налягане, което позволява равномерна почивка на всички области, помага да се поддържа гръбначния стълб подравнен и благоприятства за кръвообращението.

 

Гел

viscogelМатраците от гел са предназначени за хора , които се потят през ноща. Най-често гела се комбинира с мемори пяна. Благодарение на напредъка в технологиите има различни  видове матраци произведени от гел, които придават охлаждащ ефект без да се губи комфорта от мемори пяната. Гел матраците са съставени от гел колони поставени една до друга по повърхността на матрака. Тези гел колони разсейват топлината тъй като гелът реагира на натиска на огъване и адаптиране към тялото. Тази гел структура се прилага към матраците от мемори пяна като разсейва топлината през лятото и поддържа температурата през зимата.