Loader

Защо имаме сънища

Защо имаме сънища

Светът на сънищата винаги е предизвиквал очарование. Защо сънуваме? Дали всеки сънува? Защо не мога да си спомня съня си? Това са някои от въпросите, които си задаваме и които ще решим днес.

Защо имаме сънища?

Този въпрос остава голяма загадка. Има много теории за това, защо имаме сънища: някои учени вярват, че сънуването няма никаква цел сама по себе си, че е само “продукт” на неща, които се случват в нашия мозък, докато спим. Други експерти смятат, че в нашите сънища има първични инстинкти.

Съществуват и други теории, които твърдят, че спането:

-Това е начин за обработка на паметта и напредването. Спомените преминават от краткотрайната памет в дългосрочната памет. С това можем да изчистим мозъка на новите знания и да започнем новия ден, готови да научим повече.

– Това е начин да поддържаме емоционалния си баланс. Перфектен за когато имаме сложни ситуации, сложни емоции, лоши преживявания …

– Това е състояние на съзнание, което обединява миналото, настоящето и бъдещето. Ние обработваме информация от миналото и настоящето и се подготвяме за нова информация за бъдещето.

– Това е състояние, в което мозъкът е подготвен за новите заплахи и предизвикателства на следващия ден.

Както виждате, няма нито един отговор на това защо сънуваме.