Loader

Защо се събуждаме през нощта

Защо се събуждаме през нощта

Много е възможно в една или друга нощ да се събудите по средата на нощта поради някакъв кошмар или без видима причина. Ако това се случва от време на време, няма причина да се притеснявате.

Но да, всяка вечер в продължение на няколко седмици се събуждате по едно и също време, това е лош знак. Тялото ни е много интелигентно и всеки път, когато може ни предупреждава, че нещо не работи добре. Трябва само да разпознаете сигналите. Не забравяйте да отидете при вашия лекар, за да поверите, дали страдате от проблеми, които причиняват безсъние.

Всеки от нашите органи има специфичен график, който работи по-интензивно по време на съня. Това е така, защото те се опитват да се регенерират естествено и да подготвят нашето тяло за следващия ден. Затова времето, в което обикновено се събуждате, казва много за вашето здраве. Ще обясним коя част от тялото работи във всеки момент от почивката и какво може би иска да ни каже нашето тяло.

От 11 вечерта до 1 през нощта, т.е. първата фаза на съня ни, органът, който работи, е жлъчката. Ако страдате от безсъние в ранните часове на нощта, вероятно нещо дразни жлъчката ви. Това е органът, който отговаря за храносмилателния процес. За да избегнете този проблем, опитайте се да вечеряте преди 9 часа вечерта. По този начин, в 11 ще приключите храносмилането и ще бъдете готови за сън.

От 1 през нощта до 3 нощта, т.е. втората фаза на съня ни, органът, който работи, е черният дроб. Той почиства организма и очиства кръвта от токсините през нощта. Така че, събуждането по това време може да означава, че черният дроб работи в повече. Това означава, че този орган има много повече токсини от нормалното. Препоръчително е да се намали консумацията на алкохол и да се избегнат тежки вечери.

От 3 през нощта до 5 през нощта, т.е. третата фаза на съня ни, органът, който работи, е дробовете. Това е моментът, в който те събират кислорода и го разпределят в цялото тяло. Ето защо е време, в което трябва да заспим дълбоко. Ако не е така може да се дължи на затруднения с дишането. Решението за това е да се проветри помещението, да се поставят растения, които пречистват въздуха или дори овлажнител.

От 5 сутринта до 7 сутринта, тоест, в момента, в който се събудим, органът, който работи, е дебелото черво. Той работи за да се почисти. Ето защо, в тези часове, посещаваме по-често тоалетната. Обаче, честото ставане обикновено показва запек. Решението е да се пие много вода и по този начин да се ускори процеса на храносмилане.