Loader

Защо трябва да спим завити?

Защо трябва да спим завити?

temperatura

Може да сте от онези, които спят с пижама, или от тези, които не могат да издържат завити с чаршаф, или от тези, които слагат климатика на максимална мощност, за да могат да спят завити. Има много опции и предпочитания, но има и една, която е най-препоръчителната.

Въпреки че изглежда невероятно, дори и при най-горещите нощи има моменти, в които е най-подходящо да се завиете с чаршаф. Защо? Отговорът е в температурните вариации, от които тялото ви страда през нощта.

Температурата на човешкото тяло не винаги е една и съща, и в продължение на деня търпи колебания. Едно от най-големите, и което причинява голям спад в температурата на тялото ви, се случва през нощта. Това е така, защото механизмите за терморегулация не работят толкова ефективно, докато спите, в резултат на фазата на REM.

Този процес е отговорен за това, че понякога се събуждаме със студ през първите часове на новия ден, дори и да се откриваме малко преди това. Притежаването на чаршаф под ръка винаги е важно.

Освен факторите, свързани с температурата, има и други, по-сложни. Някои от тях включват нови синапси и невронно поведение. Започваме със серотонина, който играе много важна роля в съня, като е един от основните прекурсори. Експерти твърдят, че завиването причинява серотонинов разпад в мозъка ви, което ви кара да се чувствате добре и спокойно.

Ключът е, че лек натиск върху тялото ви е в състояние да активира съответните невронални механизми. Ето защо, повече от температурата, която чаршафа ви носи, е вашето собствено тегло, неговия контакт, този, който задвижва всичко.