Loader

Знаете ли колко часа трябва да спите в зависимост от вашата възраст?

Знаете ли колко часа трябва да спите в зависимост от вашата възраст?

sueño horas

Часовете, необходими за постигане на дълбок и спокоен сън варират в зависимост от етапа, в който се намираме. Днес ще ви кажем колко часа трябва да спите в зависимост от възрастта си, за да имате добри навици за сън.

Тези, които са между 18-64 години трябва да спят между 7 и 9 часа на ден. Не е препоръчително да се спи по-малко от 6 или повече от 10 часа. Хората над 65 години, е препоръчително да  почиват между 7 и 8 часа на нощ, никога не по-малко от 5 часа или повече от 9.

Що се отнася до най-малките, през първите 3 месеца от живота, те трябва да спят между 14 и 17 часа на ден. От 3 месеца до първия си рожден ден, ще спят от 12 до 15 часа. До навършването на двегодишна възраст, часовете за сън намаляват на между 11 и 14 на ден.

По време на предучилищна възраст започват да научат нови неща, и за правилното обучение е необходимо една добра почивка. Така че както са важни броят на часовете сън така е важно и и качеството на сън. По време на този етап, децата трябва да спят от 10 до 13 часа.

След като започнат училищна  възраст от 6 до 13 години часовете сън намаляват  между 9 и 11 часа.

По време на юношеството, 14-17 години, ще трябват около 9 часа сън, за да се събудят с необходимата енергия и да посрещат предизвикателствата на ежедневието. Някои от последните проучвания показват, че много тийнейджъри имат проблеми със заспиването. Причината  е, че по време на юношеството, се пренастройва циркадния ритъм, което им  показва да си лягат по-късно през нощта и да се събудят по-късно сутринта.

Защо се случва това?

Причината за това е забавянето на сегрегация на мелатонин, хормон, отговорен за предизвикване на сън. Ако добавим, че повечето тийнейджъри използват електронни устройства преди лягане, те могат да произведат нарушения на съня и да афектират представянето им през деня. В тези случаи, когато липсата на сън идва от тези навици, то би било най-добре да се направят промени в начина си на живот, като например да не се използва смартфон или таблет 2 часа преди лягане, изключване на телефона по време на почивка, да не се гледа телевизия в леглото или да не се пият кофеинови напитки в късния следобед, с цел  да се получат добри навици за сън.